Petit Merdes

Gebonden en Fotos : Ad Hoogenboezem

Dansmuggen (Chironomidae) en Kriebelmuggen (Simuliidae) zijn echte “small flies”. Ze komen het gehele jaar voor in vrijwel alle wateren. Komen uit (hatchen) vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst. Omdat ze zo klein zijn is het noodzakelijk dun tippetmateriaal te gebruiken b.v. 0.10 of dunner. Gebruik deze vliegjes als de vissen azen op “le petite merde”, b.v. micro caddis, smuts, zwarte vliegjes, enz. enz. Het is overigens vaak moeilijk te zien, waarop ze azen.

Ik bind de mugjes op haakjes # 18-24. Kleiner dan # 24 kan natuurlijk ook, maar dan wordt het voor menigeen (waaronder mijn persoontje) toch wel moeilijk om de vlieg nog te kunnen volgen.

Lievelingshaken voor dit soort vliegjes zijn o.m. TMC 206 BL, TMC 2488, Partridge L3A, enz. Het lijfje dub ik soms in een wat donkerder kleur, bij voorbeeld Charcoal Grey.

De dunne tippet maak ik thuis al vast aan de vliegjes. Het geheel wikkel ik vervolgens om de kurk van een wijnfles. Aan de waterkant vastmaken aan de leader en we kunnen gaan vissen. Deze werkwijze heeft voor mij voordelen, met name in de late namiddag en begin van de avond.

Bronnen :

CDC FLIES – Gerhard Laible. TYING FLIES WITH CDC – Leon Links. PETITJEAN CDC – Marc Petitjean. COLLECTIES MARC PETITJEAN – Petit Merdes. MIDGE MAGIC – Don Holbrook & Ed Koch. TYING SMALL FLIES – Ed Engle.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *